Dolci
Cesena (FC)
Descrizione
I dolci tipici del nostro territorio sono:
Bracciatelli (brazadel ): il biscotto col buco. Era il dolce tipico delle cresime, il buco serviva per infilarlo nella mano del bimbo
Le castagnole e le frappe in occasione del carnevale
La pagnotta pasquale di Sarsina: si gusta la mattina di Pasqua con l'uovo benedetto
Ciambella romagnola accompagnata da un buon bicchiere di vino dolce
Fave dei morti: biscotti aromatizzati all'anice
Le Cantarelle, un dolce povero ma molto comune. Strettamente imparentate con i pancakes australiani o le crèpes francesi. La farciture comprende confetture dolci, fatte in casa dalle brave azdore.
Castagnaccio: dolce a base di farina di castagne
Zuppa inglese: a base di creme e cioccolato, "bagnati" dall' alchermes.
-----
These traditional desserts our region:
Bracciatelli (brazadel in romagnolo dialect): a big biscuit with a hole in the middle. It used to be the typical dessert at confirmations and the hole was made in order to put the biscuit around the child's arm as a bracelet.
Castagnole and frappe during Carnival
Pagnotta pasquale di Sarsina: this special bread is eaten during Easter mornings with the blessed egg
Ciambella romagnola: this ring-shaped cake is eaten while drinking a glass of good wine.
Fave dei morti: anise-flavoured biscuits.
Cantarelle: Cantarelle are a really popular dessert in our region. They are really similar to Australian pancakes or to french crepes. They are normally filled with sweet homemade fillings.
Castagnaccio: this dessert is prepared with chestnut flour.
Zuppa inglese: this creamy dessert is made of chocolate, cream and a bit of Alchermes liquor (local reddish liquor)