Tipologia
Detta 'pida' in dialetto, è una sorta di disco
di pane azzimo. Il più tipico dei prodotti romagnoli, è spesso usata al
posto del pane nei ristoranti o a casa, ma si gusta preferibilmente nei
caratteristici chioschi, accompagnata alle varie farciture. Il
'crescione' ne è un'elaborazione, con ripieno.
Piadina or Pida is a thin flatbread, typically prepared in the Romagna region (Forlì-Cesena, Ravenna and Rimini). It is usually made with white flour, lard or olive oil, salt and water. It's sometimes served instead of usual bread Piadina is normally filled with a variety of cheeses, cold cuts and vegetables, but also with sweet fillings such as jam or Nutella. You can buy Piadina at the many traditional little Piadina kiosks and shops or in supermarkets. The crescione is made using the same dough as piadina but it is sealed (like ravioli) and for this reason in usually stuffed with soft stuffingns. The Piadina has been added to the list of the traditional regional food products of Italy of the Emilia-Romagna Regio
Zona tipica di produzione
Romagna, con differenze di spessore tra una zona e l'altra.
Attrezzi
Una volta impastata a mano, la piadina tradizionale si 'tira' con il
matterello.
La si cuoce, quindi, sul testo ('teggia' in dialetto), una
piastra rovente che dovrebbe essere di terracotta.
Piadina is usually hand kneaded and then flattened with a rolling pin. The dough was traditionally cooked on a terracotta dish (called teggia in the Romagnolo dialect), although nowadays flat pans or electric griddles are commonly used.
Ingredienti
Acqua, farina, sale, strutto (per renderla più morbida). Per farcirla,
prosciutto, formaggi, salame, salsiccia, erbe, ...
Il ripieno più tipico
del crescione sono le erbe, ma ne esistono di molti altri
Water, flour, salt and lard (it makes piadina soft). It is usually filled with ham, different cheeses, cold cuts, sausages, herbs...
Crescione is traditionally stuffed with herbs, although the variety of different stuffings is quite big.